Tradition,  Tro

Livets källa

Idag i kyrka var temat Livets källa. Texterna handlar om vatten. Evangelietexten handlar om den samariska kvinnan som går till brunnen mitt på dagen för att undvika folk, träffar Jesus Kristus, där han ber henne ge honom vatten. Ovanligt eftersom hon är samariska, han är jude och hon dessutom är kvinna. Han berättar för henne om Livets vatten, som släcker all törst och han avslöjar vem han är.

I vår kyrkan handlade predikan idag om att behovet av andlighet – eller helig ande för att vara mer korrekt. Om att vi behöver en kraft som tar oss genom livet i både med och motgång. Och att den kraften är Guds kärlek. Det var en fin predikan som blandade undervisning om texterna med tolkning av texterna. Och jag tror prästen har helt rätt: Det finns en längtan efter ett syfte, ett sammanhang, ett apex. Något högre. Det högsta.

Jag har en spaning. Jag tycker mig noter att det är fler och fler som går till kyrkan. Även Svenska kyrkan. Och med fler menar jag att det inte bara är konfirmander och äldre damer. Det är barnfamiljer, det är folk i femtioårsåldern och det är folk mellan 20-30 (mest killar). Och man tar ut svängarna lite mer. Oavsett om ärkebiskopen vill det eller ej så tycker jag mig se mer korstecken, fler som ber knästående och över lagen en längtan efter mer högtidlighet.

Det är säkert bra med så kallade ”låg tröskel” gudstjänster men om jag tar mig till en högmässa så hoppas jag i alla fall att prästen ska ha tillräcklig tro och förtröstan på att jag kan lyssna på samtliga bibeltexter och inte hoppar över den gammaltestamentliga texten för att den kanske är lite tuffare att förklara än övriga texter. Och jag tror inte att jag är den enda. Det finns ett längtan efter Livets vatten, och jag tror kyrkan till del missar att erbjuda det. Nu är Gud starkare än kyrkan och jag har gott hopp!

Om du inte är redo att ta dig till kyrkan ännu men ändå vill bekanta dig med teologin skulle jag rekommendera Jordan B Petersons föreläsningar om Genesis och Exodus på Youtube. Det är föreläsningar som förklarar texterna utifrån ett mer psykologiskt/mytologisk perspektiv som har öka åtminstone min förståelse för både texterna som sådana men också om behovet av Livets källa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *